SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 24 >>

بَاب فِي الرَّجُلِ يَبُولُ بِاللَّيْلِ فِي الْإِنَاءِ ثُمَّ يَضَعُهُ عِنْدَهُ

13. Kişinin Geceleri Bir Kaba Küçük Abdest Bozması Sonra Onu Yanına Koyması

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى حَدَّثَنَا حَجَّاجٌ عَنْ ابْنِ جُرَيْجٍ عَنْ حُكَيْمَةَ بِنْتِ أُمَيْمَةَ بِنْتِ رُقَيْقَةَ عَنْ أُمِّهَا أَنَّهَا قَالَتْ كَانَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَدَحٌ مِنْ عِيدَانٍ تَحْتَ سَرِيرِهِ يَبُولُ فِيهِ بِاللَّيْلِ

 

 

Hukeyme bint Umeyme annesi Umeyme bint Rukayka'nin şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in sedirinin altında hurma ağacından yapılmış bir kap vardı. Geceleyin ona küçük abdest bozardı.”

 

 

Diğer tahric: Nesai tahare

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Ekrem Efendimizin geceleyin böyle bir kabı kullanması sadece gece vaktine ait bir hadisedir. Gündüzün buna izin yoktur. Çünkü genellikle geceleri dışarıya çıkıp uzaklara giderek abdest bozmaya engel çok olur. Işıkların kesildiği veya hiç olmadığı zamanlarda bu engeller daha da artar. Resul-i Ekrem (s.a.v.) böyle meşakkatli anlarda ümmetine bir kolaylık yolu göstermiştir.

 

Her ne kadar da: İraki, "bu uygulama evlerde tuvalet bulunmadığı dönemlere aittir" demişse de, meşakkat ve mazereti nazara almak lazımdır. Genellikle geceler, meşakkatle dolu olduğundan hadisin zahir manası ile her zaman amel edilebilir.

 

Bu hadisin sıhhati üzerinde söz edilmişse de onun değişik senetlerle başkalarından da rivayet edilmesi sıhhatinde şüphe bırakmamıştır. el-Hasan b. Süfyan'ın Müsned'indeki rivayeti Hakim Darekutni, Taberani ve Ebu Nuaym'in Ebu Malik en-Nehai el-Esved b. Kays-Nubeyh el-Anezi senediyle Ummu Eymen'den naklettikleri hadis, üzerinde durduğumuz hadisi takviye eden rivayetlerdendir.

 

Hurma ağacının mübarek ve saygıya layık bir ağaç olduğuna dair hadisle bu hadis arasında çelişki bulunduğu itirazı yersizdir. Çünkü hurmanın mübarek olduğunu ifade eden hadis, zayıftır. Zayıf ise kaviye mukabele edemez.

 

Kısaca o hadis: "Halanız hurmayı ikram ediniz, çünkü o babanız Adem'in artık çamurundandir" bunun zayıf. hatta Mevdu olduğu da söylenmiştir.

 

Uzun süre bekletilmiş sidik bulunan eve meleklerin girmeyeceğini ifade eden hadis de mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerife aykırı değildir. Çünkü kaplarda olan sidikler uzun bir süre bekletilmek için değil, en kısa zamanda dışarı atılmak için kaba alınır.